DION HR Services logo
DION HR - header

DION HR Advies

Onder HR Advies vallen veel operationele en beleidsmatige taken op het gebied van HR, ons specialisme. Van het opzetten van een arbeidscontract, het voeren van functioneringsgesprekken, tot aan het bouwen aan een organisatie waar werknemers op een gelukkige, gezonde wijze hun pensioen kunnen halen. Éénmalig, projectmatig of doorlopend gebruik maken van HR advies? Het behoort allemaal tot onze mogelijkheden. Onze HR adviseurs & support medewerkers kunnen worden ingezet bij een korte vraag, voor een specifieke project of bij ondercapaciteit om zo in korte tijd je organisatie op orde krijgen en te houden. Wat je ook nodig hebt, onze specialisten vervullen met plezier de rol van ‘HR afdeling’, zowel op afstand als op de werkvloer. Door onze jarenlange ervaring op gebied van HR durven we te zeggen dat we voor ieder vraagstuk een oplossing op maat kunnen bieden. Waarmee kunnen we jou en je organisatie van dienst zijn?

De basis voor het beoordelen en ontwikkelen van je medewerkers is het vaststellen van de verwachting ten aanzien van de mensen zelf. Deze verwachtingen leggen we vast in functieprofielen. In deze profielen staan de taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden én benodigde competenties voor een specifieke functie vermeld. Onze specialisten adviseren en ondersteunen je bij het opstellen, zodat jij als organisatie structuur kan aanbrengen in de processen en tegelijkertijd een HR-sturingsinstrument kan ontwikkelen. De functieprofielen vormen vervolgens de basis voor de functiewaarderingen (het rangschikken van functies) en daarmee je salarishuis. Wij helpen organisaties bij het zorgvuldig kiezen, opstellen (maatwerk) en implementeren daarvan. Zo behalen onze HR-adviseurs voor jou en je organisatie het beste resultaat!

Als organisatie ga je niet alleen overeenkomsten aan met leveranciers en klanten, maar ook met je werknemers. Er zijn allerlei vormen van overeenkomsten en contracten mogelijk, een opleidingsovereenkomst, min-max contract, een arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd, etc. Als het gaat om overeenkomsten die betrekking hebben op een arbeidsrelatie, dan kunnen wij elke overeenkomst voor jou en je organisatie verzorgen. Dit scheelt veel tijd en bovendien ben je door ons specialisme verzekerd van kwalitatief goed werk: een kloppende arbeidsovereenkomst is namelijk erg belangrijk voor zowel werknemer als werkgever. Wij zorgen ervoor dat deze zorgvuldig en volgens de laatste wetgeving voor elke betrokkene is vastgelegd en kunnen tevens het beheer hiervan verzorgen (zoals het op tijd verzorgen en versturen van aanzegbrieven, het opvolgende contract, etc.)

Veel organisaties werken met een personeelshandboek n.a.v. een vooraf opgesteld personeelsbeleid. In het personeelshandboek kunnen een vele zaken vastgelegd worden, zoals
■ De arbeidsvoorwaarden (indien er geen cao geldt) of nadere uitwerking daarvan;
■ Regels, richtlijnen en andere afspraken;
■ Werktijden en/of pauzetijden;
■ Verzuimprocedures;
■ Thuiswerkbeleid;
■ Ziekteverzuimbeleid;
■ BHV en ARBO-zaken;
■ Beoordelingscyclus, functioneringsgesprekken
.. En ga zo maar door. Als werkgever ben je juridisch nu eenmaal beter gedekt als je zaken zoals bovengenoemde goed hebt vastgelegd in een personeelshandboek (en werknemers er voor getekend hebben!). Onze HR-Adviseurs kunnen jou en je organisatie adviseren, ondersteunen of volledig ontzorgen bij het opstellen van het personeelsbeleid en/of personeelshandboek voor je organisatie.

Voor het stimuleren en behouden van een prettige, constructieve samenwerking is het voor zowel de medewerker als werkgever goed om geregeld met elkaar over de wensen, mogelijkheden en het functioneren (in het algemeen) te praten. Dit betreft dan meestal gesprekken ter bevordering van de groei en ontwikkeling van de medewerker en dus ook van de organisatie. Maar óók de richting en de verwachtingen van de werkgever worden hierin besproken. Deze gesprekken kunnen meerdere keren per jaar worden gevoerd. Indien je zelf als werkgever of HR-afdeling hier geen mogelijkheden, kennis en/of tijd voor hebt, kunnen onze HR-Adviseurs jou hierbij helpen. Zowel met de voorbereiding, de begeleiding, de gespreksvoering als de verslaglegging en opvolging.

Dossiervorming kan betrekking hebben op meerdere zaken. Het kan wet- en regelgeving betreffen maar ook het functioneren van een medewerker: het personeelsdossier. In een personeelsdossier houd je bij hoe je medewerkers functioneren en welke verbeterpunten en afspraken er zijn. Je hebt dit nodig als je de ontwikkeling van je medewerker wilt sturen, maar ook als je een medewerker wil ontslaan. In een personeelsdossier bundel je daarom alle belangrijke gegevens over je medewerker in één map/dossier. Vragen vanuit de organisatie, maar ook van externe instanties (zoals het UWV) over bepaalde personeelsgegevens kun je daardoor makkelijk beantwoorden. Het is dus ontzettend belangrijk om een personeelsdossier up-to-date te houden. Onze HR Adviseurs kunnen je adviseren over dossiervorming en je ondersteunen in het correct opstellen en bijhouden van deze (personeels)dossiers. 

Als het gaat om het arbeidsrecht dan moet er altijd zorgvuldig gehandeld worden; maak je de verkeerde keuze, dan kan je dat als organisatie soms duur komen te staan. Twijfel je over een vraagstuk en heb je behoefte aan arbeids-juridisch advies? Dan kunnen onze HR-Adviseurs je van dienst zijn. Wij hebben de nodige kennis in huis als het gaat om arbeidsrecht en kunnen je informeren over de regels omtrent ontslagprocedures, het loonstelsel, proeftijden en pensioenen. Uiteraard zijn wij ook in te zetten bij bij het opstellen van (algemene) voorwaarden of contracten. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden!

Of je nu kiest voor een eenmalige training voor een aantal medewerkers of voor het maken van een opleidingsplan voor je organisatie; elke stap helpt jou verder om de organisatiedoelstellingen te behalen en om gekwalificeerde medewerkers aan het werk te hebben en te houden. Voor de inzetbaarheid en productiviteit is het belangrijk dat zij zich binnen een organisatie kunnen blijven ontwikkelen. Het is aan jou als werkgever of organisatie om je medewerkers hierin ruimte te geven en eventueel een opleiding, training en/of een persoonlijk ontwikkelplan aan te bieden. Als HR(D) specialist, helpen je we hierbij. Van planning & coördinatie tot aan opleidingsovereenkomst, van online leeromgeving tot certificaat: wij hebben alles in huis voor de Training & Ontwikkeling van jouw medewerkers en kunnen dit proces (het hele jaar door) voor jou uit handen nemen. Als opleidingscoördinatoren denken we mee en verzorgen we onafhankelijk advies. We weten welke opleidingspartners of instituten het beste bij de vraag aansluiten en denken vooral vooruit. Bovendien hebben we de juiste HR-tools en systemen in huis om vlot van start te kunnen gaan en je inzicht bieden.

Hoe ‘toekomstproof’ is jouw personeelsbestand als je kijkt naar omvang, wendbaarheid en kwaliteit? Als HR-verantwoordelijke komen dit soort vragen en zaken rondom het opstellen, plannen en coördineren van een strategische personeelsplanning vaak op je bord te liggen en kom je dus, naast je reguliere werkzaamheden, voor veel extra uitdaging te staan. Het regelen van bijvoorbeeld opleidingen of opstellen en bewaken van opleidingsplannen en budgetten doe je gewoonweg niet even tussen neus en lippen door; het is een tijdrovende klus! Je moet op zoek naar de behoeften van de organisatie, van je medewerkers, naar ieder zijn/haar niveau, leerstijl, naar waar hun competenties en talenten liggen en hoe ze die verder kunnen ontplooien. Voldoen ze nog aan de nodige kwalificaties voor het uitvoeren en wat vraagt de markt? En hoe zit eigenlijk het met de uitstroom van collega’s met belangrijke competenties van de organisatie? Ben je daar als organisatie op voorbereid? En moet je daarom al gaan bezig houden met de werving van…? Al deze behoeften moeten verder ook nog matchen met de missie en de visie van je bedrijf: waar wil je als bedrijf naartoe en welke competenties moet je ontwikkelen om je missie waar te blijven maken? Onze HR-adviseurs en opleidingscoördinatoren brengen alles van A tot Z voor jou en je organisatie in kaart en gaan er mee aan de slag!

Onze DION HR(D) Support medewerkers zijn er voor jou om waar nodig diverse HR gerelateerde, administratieve taken tot in de puntjes te verzorgen en je te ondersteunen bij diverse HR & opleidingsvraagstukken. Als organisatie kun je namelijk altijd en op elk moment met hele uiteenlopende HR vraagstukken te maken krijgen. Vaak is het dan best prettig om wat extra HR Support te krijgen. HR Support kan variëren van het uitvoeren van administratieve taken, zoals het opstellen van een arbeids- of  opleidingsovereenkomst, het verzorgen van correspondentie of een proforma berekening. Maar ook het uitzoeken van specifiek vraagstukken zoals bijvoorbeeld vragen over inschalingen of opleidingsmogelijkheden behoren tot onze Support werkzaamheden. Waarmee kunnen we jou en je organisatie ondersteunen?

Neem rechtstreeks contact met ons op