Jasper vd Zwan Fotografie Online Dion HR 2023 -60

De juiste medewerker op de juiste plek? Zo doen we dat

Als arbeids-, organisatie- en personeelspsycholoog houdt Fenna Frencken zich bezig met verschillende soorten loopbaanvraagstukken, dit doet ze onder andere door middel van selectie- en ontwikkelassessments. De juiste man – of vrouw – op de juiste plek proberen te krijgen, om zo een langdurige en fijne werkrelatie te creëren, dat is waar ze ’s ochtends haar bed voor uit springt. Hoe ze dat doet, vertelt ze in deze blog.

Optimale match
Als organisatie wil je het liefst iemand voor lange tijd aan je binden. Een goede match, is heel belangrijk, want een gemotiveerde medewerker is goud waard. Dat geldt natuurlijk ook voor de werknemer, die wil ook graag weten of hij of zij de juiste keuze maakt. Niets is zo vervelend om er na een half jaar achter te komen dat je eigenlijk een verkeerde stap hebt gemaakt. Aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten op gebied van capaciteit, persoonlijkheid en interesse, ga ik op zoek naar die optimale match.

Combinatie
Een cv vertelt me iets over iemands opleiding en werkervaring, maar ik vind juist de combinatie van capaciteit, persoonlijkheid en interesse zo interessant. Misschien heeft iemand op het eerste gezicht niet de juiste capaciteiten voor een baan, maar is hij of zij zo gemotiveerd dat het alsnog goed kan werken. Stel dat iemand maatschappelijk heel betrokken is, dan zal dat op lange termijn niet goed combineren met een bedrijf of functie waar een commerciële instelling heel belangrijk is. Daarom gebruik ik de capaciteits-, persoonlijkheids- en interesselijsten als leidraad en bespreek ik aan de hand daarvan de mogelijkheden met de kandidaat. Objectiviteit is daarbij belangrijk.

Ontwikkeling
Daarnaast hecht ik heel veel waarde aan ontwikkeling. Want waar iemand vandaag is, zegt nog niets over het potentieel. Waarin iemand zich nog kan en wil ontwikkelen is ook een factor die ik meeneem in het hele proces. Zo begeleidde ik iemand die zich niet meer goed voelde in haar functie. Ze had er behoefte aan om mensen te begeleiden in haar functie, maar dat was geen onderdeel van haar baan. Door haar de mogelijkheid te geven een stagiair te begeleiden, pasten we haar functie zodanig aan dat ze er meer energie uit kon halen. Zo voegden we met een paar kleine wijzigingen meerwaarde toe aan haar functie. Dat leverde niet alleen heel veel op voor de vrouw in kwestie, maar ook voor de organisatie. Immers, een intrinsiek gemotiveerde werknemer, is iemand die harder werkt en minder verzuimt. Wie wordt daar nu niet blij van?

Nieuwsgierig?
Mijn collega’s en ik helpen je graag jouw organisatie te laten bloeien en groeien, ook op afstand. Of het nu gaat om HR-advies, communicatie, ontwikkeling of administratie; wij zijn er voor werkgevers én werknemers. Neem gerust contact met mij op via mail, of bel naar 0523 – 208169. Ik vertel je er graag meer over!

Hartelijke groet uit Hardenberg,

Fenna Frencken

*Onder DION HR vallen alle uitvoerende, operationele en beleidsmatige taken op het gebied van Personeel & Organisatie, ons specialisme. Van het aantrekken van personeel, het opzetten van diverse overeenkomsten, het verzorgen van de volledige personeels- of salarisadministratie, het opzetten van interne communicatie(middelen), het begeleiden bij verzuim (en re-integratie), het coördineren van een volledig opleidings- en/of ontwikkelingsplan, tot het bouwen aan een organisatie waar werknemers op een gelukkige en gezonde wijze werken en misschien zelfs wel hun pensioen kunnen halen!